Amazon Conservation Team

Het regenwoud van de Amazone is het grootste aaneengesloten regenwoud ter wereld. Het herbergt een nog onontdekte hoeveelheid leven, potentiële medicijnen en voedselbronnen. Het woud voorziet een groot aantal landen van schoon water en zorgt voor CO2 opslag.

In Suriname bestaat een groot deel van het land uit ongerept regenwoud, waarin enkele Amerindiaanse stammen (zoals de Trio en Wayana) en Boslandcreoolse stammen (Marons) leven.

In de verre binnenlanden van Suriname waar toegang tot gezondheidszorg en onderwijs beperkt is, zijn de Amerindianen en Marons vaak volledig aangewezen op het woud. Culturele tradities en de kennis over het beheer en gebruik van de natuurlijke omgeving gaan vaak hand in hand.

Waar voorheen de Trio en Wayana nomadisch waren, dwingt de introductie van voorzieningen van buitenaf deze volkeren tot een meer sedentair bestaan. Dit bestaan brengt nieuwe problemen met zich mee, waaronder de uittocht van jongeren die onderwijs en kansen zoeken in Paramaribo.

Door het ondersteunen van projecten voor het behoud van biodiversiteit, cultuur en gezondheidszorg streeft het Amazon Conservation Team Suriname een duurzame leefomgeving in Zuid Suriname na.

ACT Suriname werkt in partnerschap met inheemse volken en faciliteert het proces waarin traditionele kennis wordt toegepast en behouden voor toekomstige generaties.

De organisatie in Suriname startte haar activiteiten in 1999 in het Zuid-westen van Suriname. De toename van betrokkenheid van verschillende gemeenschappen leidde in 2002 tot de oprichting van de Stichting Amazon Conservation Team Suriname, als onafhankelijke stichting onder Surinaamse wetgeving.

ACT Suriname is inmiddels bekend om zijn bijzondere werk in de inheemse dorpen: er is een landinventarisatie gemaakt op basis van traditoneel gebruik door de inheemse volken. Het gaat hierbij om het in kaart brengen van 22 miljoen hectare.

Ook de inspanning van ACT voor het behouden van traditionele gezondheidskennis, en het overbrengen van die kennis van oud op jong, heeft tot internationale erkenning geleid.